Om een ruimte optisch te vergroten hoef je niet noodzakelijk een muur uit te breken. Met enkele kleine tot middelgrote ingrepen creëer je al gauw extra openheid. Je muren een ander kleurtje geven en interieurelementen op de juiste manier aanbrengen zijn maar twee voorbeelden van hoe je dat claustrofobische gevoel overwint.

Geef je muren een lichte kleur

Kies geen super donkere kleur voor je muren. In een café kan zo’n donkere, knusse sfeer misschien tof zijn, thuis gelden er andere regels. Verf je muren in een lichte tot zelfs zuiver witte kleur. Lichte muren weerkaatsen veel licht waardoor ze minder nadrukkelijk in het oog springen. Dit zorgt voor openheid.

Als je met een lage ruimte zit, kan je deze hoger laten lijken door het plafond in een lichte kleur te verven. De muren mogen in dit geval wel in een donkerdere kleur. Het contrast tussen plafond en muur geeft een hoogtegevoel. Om een smalle, lange ruimte breder te doen aanvoelen, verf je de lange zijmuren in een lichte kleur terwijl de horizontale muren een donkere kleur kunnen gebruiken.

Wandkleuren effect ruimte vergroten

Hang een (ronde) spiegel

Spiegeltje aan de wand? Absoluut! Een spiegel reflecteert de omgeving waarin hij hangt. Daarmee geef je een ruimte een extra dimensie. Dat is ook de reden waarom fitnesszalen aan de muren met spiegels bekleed zijn. En zodat jij je atletische lichaam kan bewonderen tijdens het zware hijswerk natuurlijk.

Een ronde spiegel of eentje met afgeronde hoeken met fijne tot geen frame vind ik altijd een aanrader. De ronde hoeken geven ze een vriendelijk uiterlijk. Enkele leuke suggesties hierin zijn:

  • Framed Mirror van Muuto
  • Francis spiegel van Petite Friture
  • Strap Mirror van Hay
  • Adnet Circulaire van Gubi

Hay Strap Mirror ronde spiegel

In of aan de muur verwerkte apparatuur

Hoewel het iets meer tijd en moeite kost, zijn in de muur verwerkte apparaten zoals trimless verlichting, een enorme meerwaarde voor het ruimtegevoel. Delta Light, Modular Lighting en Wever & Ducré, drie Belgische topmerken in architecturale verlichting hebben meerdere spots die naadloos kunnen worden ingewerkt in het pleisterwerk.

Delta Light Diro inbouwspots

De Delta Light Diro Trimless spots gaan volledig op in het plafond.

Ook het aan de wand bevestigen van apparaten of decoratie geeft ruimte. Koop bijvoorbeeld een wandbevestiging voor je televisietoestel in plaats van deze op een voet op het tv-meubel te plaatsen. Zo win je weer een aantal belangrijke centimeters.

Laat natuurlijk licht binnen

Veel van hoe groot of klein we een ruimte ervaren wordt tussen onze oren bepaald. Zo beschouwen we een goed verlichte ruimte als groter zijnde dan eentje waarin een groot deel in duisternis is verhuld. Vanuit dit en een functioneel standpunt is het enorm belangrijk om zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten. Het zonlicht is, voorlopig toch nog, volledig gratis. Ga dus voor een doordachte plaatsing van (grote) ramen in overeenstemming met de oriëntatie.

Zonlicht ruimte vergroten

Laat de zon in je huis, ze schijnt gratis en voor niets. Bron foto

Samen met lichte wandkleuren geeft dit een frisse touch. Lichte kleuren weerkaatsen immers meer (zon)licht en maken het geheel lichter. Dat geldt ook voor meubilair en andere interieurelementen. Een licht grijze zetel komt bijvoorbeeld minder druk over dan een hevig bruin model.

Beperk drukke patronen en prints

Onze ogen worden sneller aangetrokken door opvallende kleuren en vormen. Hoe meer drukke patronen en prints er in een kamer gebruikt worden, hoe meer tijd onze ogen nodig hebben om die allemaal in ons op te nemen en te verwerken. Hierin overdrijven werkt vermoeiend en geeft een benauwend gevoel.

Begrijp me niet verkeerd, vrolijke prints, kleuren en patronen mogen (moeten zelfs) maar beperk deze in aantal. En maak ze subtiel. Een vier- tot vijftal kussens met geometrische print maken je zetel pas echt af.

Beperk prints en patronen

De prints fleuren de ruimte op zonder hierin te bruuskeren.

Ruim op!

Deze regel geldt niet alleen voor de kinderen… Laat paperassen, tijdschriften, dekentjes, vuile glazen en dergelijke niet eindeloos rondslingeren. Voorzie er een georganiseerde plaats voor én gebruik die ook direct! Net zoals bij de vorige tip, zorgt rommel voor onrust. Kies bijvoorbeeld voor een gesloten kast om het merendeel van je spullen weg te stoppen. In een open kast zet je de leukere spullen in de spotlight.

Delta Light Super Oh pendel

ddd

Soms moet je een kleine ruimte nemen zoals ze is. Dat wil niet zeggen dat je er helemaal niets aan kunt doen. Als je krap zit qua plaats kan je onder meer spiegels, lichte kleuren, trimless spots gebruiken om een kamer er groter te laten uitzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu