Blog

Een kabel, een sokket en een ballonnetje… Meer heb je niet nodig voor een hippe verlichting. Soms kan het gewoon simpel zijn. Menig bar of restaurant kiest vandaag voor naakte ballonnetjes. Feit dat er geen lampenkap gebruikt wordt, zorgt ervoor dat het lampje volledig zichtbaar is. Het lampje is bijgevolg hét belangrijkste decoratieve element van het armatuur. Het spreekt daarom voor zich dat je daar niet het eerste het beste lampje indraait. Een decoratief lampje is wat je nodig hebt!

Kleur en modellen

Vele verlichtingsmerken hebben de waarde gezien in naakte ballonnetjes. Je hebt er met andere woorden wel wat keuze in. Een van de bekendste hierin is ongetwijfeld de Muuto E27. Met zijn silicone/rubberen sokket, dat uitnodigt om aan te raken, oogt hij frivool en tegelijk stijlvol. In het rubber zit overigens de merknaam netjes ingegraveerd, een leuk detail in mijn ogen.

Muuto E27 lamp oranje

Eenvoud siert, dat bewijst de Muuto E27.

Minder bekend maar daarom niet minder interessant is de Kufaa van Absinthe. Net als de E27 komt de Kufaa in een resem verschillende kleuren, 11 om exact te zijn. Geen onbelangrijk detail bij de Kufaa is de onopvallende plafondrozet. Geen mooie verlichting als de rozet erboven alle aandacht naar zich toe trekt.

Absinthe Kufaa alle kleuren

Aan kleurtjes geen gebrek bij de Kufaa van Absinthe.

Nog leuke opties in dit segment zijn de Nordlux Funk en de Plumen Drop Cap. En als je het merk Plumen laat vallen, zeg je ook meteen betoverende LED-lampjes met sierlijke gloeidraad. Daarover hieronder meer.

Welk lampje?

Het is duidelijk dat het gekozen lampje in deze situatie van cruciaal belang is. Gezien er geen kap rond zit, is het de lichtbron die het geheel mooi moet maken. Daarbovenop mag het niet te fel zijn, je wil tenslotte niet dat elke bezoeker een zonnebril moet opzetten om de lamp te kunnen aankijken. Nee, het licht moet zacht en sfeervol zijn, niet verblindend.

Zoals ik eerder al liet vallen, biedt het merk Plumen heel wat mogelijkheden in de categorie ‘sierlampen’. Met wervelende namen als (Whirly) Wyatt, (Whirly) Willis, (Whirly) Wanda, Wilbur en Winnie, vult Plumen dit lampensegment meer dan solide in. Als dat nog niet genoeg is, heb je nog hun 001 en 002 spiraal-spaarlampen. Of wat gezegd van hun laatste telg, de geraffineerde Plumen 003.

Plumen lampen familie

Edison is springlevend dankzij de gekke WattNott lampenfamilie van Plumen. Bron foto

Plumen 003 lamp

De Plumen 003: hoe je van een doodgewoon lampje een waar kunstwerk maakt.

Lampen met sierlijke gloeidraad, ook wel filamentlampen genoemd, zijn tegenwoordig bovendien verkrijgbaar in zuinige LED-versie. Enkele merken die zulke lampjes in diverse vormen aanbieden zijn Calex, Osram, Absinthe, Belucca en Philips. Bij dmlights kan je deze samen met hun lampvoet en kabel overigens makkelijk online bestellen.

Composities

Een van de tofste dingen aan dit soort verlichting, is dat je je creativiteit bij het installeren de vrije loop mag laten gaan. Er zijn tal van composities waarin je naakte ballonnetjes kan monteren. Zou het niet handig zijn, mochten al die manieren op een rijtje gezet worden? Dat dacht ik ook! Je kan ze…

  • …sober naast elkaar hangen, allemaal op gelijke hoogte.

Muuto E27 hanglampen

  • …naast elkaar hangen, echter op diverse hoogtes.

Muuto E27 hanglampen

  • …nonchalant in een soort tros hangen, waarbij de kabels nonchalant in elkaar verweven zijn.

Naakte ballonnetjes tros

  • …vanuit één punt laten vertrekken en werken met verankeringspunten. Zo creëer je een volumineuze luster over het hele plafond.
  • …installeren met behulp van een houten wandaccessoire. Leuk als alternatief voor een traditionele leeslamp of nachtlampje.
  • …laten vertrekken vanaf een horizontale stang waarrond je de kabels wikkelt.
Naakte ballonnetje aan horizontale stang

De metalen stang zorgt voor een stoere, industriële look.
Bron foto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu